IMG_220jpg


 Restauracja WIKLA serwująca dania kuchni polskiej, opiera się na lokalnych produktach. Starannie przygotowane dania nawiązują do specjalności regionu - Gęsi Kołudzkiej i pierników. 


PRZYSTAWKI

Festiwal śledziowy na talerzu, czyli śledzik w trzech smakach/ 12 PLN

Carpaccio z buraka gotowanego sous-vide podawane z serem kozim, rukolą oraz orzeszkami piniowymi /12 PLN 

Roladki z cukinii nadziewane serem mascarpone, podane z granatem i orzechami /14 PLN

Sałatka z grillowanym kurczakiem, karmelizowanym grejpfrutem, pomidorami, ogórkiem i sosem winegret /18 PLN

ZUPY

Bulion z gęsi z pielmieniami z farszem z mięsa wołowego /15 PLN

Krem z borowików z czipsem z boczku/18 PLN

Czernina na gęsinie zagęszczana piernikami /20 PLN


DANIA GŁÓWNE


Roladka z kurczaka ze szparagami, szynką dojrzewającą i suszonymi pomidorami, podawana z sosem bazyliowym, gotowanymi warzywami oraz                                        puree z ziemniaków/ 29 PLN

Pierogi z jagnięciną, podawane z karmelizowanymi buraczkami/ 33 PLN 

Obwędzana polędwiczka grillowana z boczkiem, podawana z pierogami z kaszą, sosem grzybowym i karmelizowaną w miodzie marchewką/36 PLN

Grillowany łosoś podany z warzywami oraz sakiewkami z ciasta francuskiego, wypełnionymi szpinakiem i serem Camembert/40 PLN

Filet z kaczki podawany w sosie śliwkowo - piernikowym, ziemniaczanym puree z dodatkiem musztardy francuskiej i gałki muszkatołowej oraz kapustą czerwoną zasmażaną /45 PLN

Zrazy z dzika w sosie własnym podawane z kluskami śląskimi i karmelizowanymi buraczkami /55 PLN

Kotleciki jagnięce w sosie rozmarynowo-miętowym, podawane z puree z marchewki i ciemnym ryżem / 60 PLN

Stek T-bone podawany z ziemniakiem pieczonym i grillowanymi warzywami – tylko w soboty /89 PLN

Gęś pieczona w całości, faszerowana kaszą i podrobami, podawana z kapustą czerwoną z gruszką i żurawiną oraz butelką czerwonego wina - set dla 5 osób na zamówienie conajmniej dwa dni wcześniej/ 350 PLN


DESERY


Śmietankowa Panna Cotta z sosem owocowym i karmelem/14 PLN

Sernik polski podawany z frużeliną wiśniową /  15 PLN

Gruszka gotowana w czerwonym winie z przyprawami korzennymi polana sosem czekoladowym /16 PLN

Czekoladowa lawa z chilli, imbirem , podawana z sosem angielskim / 18 PLN


Restauracja "WIKLA"
poniedziałek - nieczynne
wtorek - czwartek  13:00 - 20:00
piątek - sobota 12:00 - 22:00
niedziela 12:00 - 20:00